Verkkokursseilla opiskelu

YUNETin verkkokurssit on toteutettu jäsenyliopistojen Moodlessa tai vastaavassa verkko-oppimisympäristöissä. Oulun yliopistossa käytössä oleva alusta on nimeltään Optima. Kurssin vastuuhenkilöstä riippuu, minkä yliopiston verkkoympäristössä kurssi pidetään. Kullakin jäsenyliopistolla on omat yksityiskohtaiset ohjeensa Moodlen käyttöön.

Ennen kurssia saat kurssin opettajalta tarvittavan tunnuksen ja/tai ohjeet kurssialueelle kirjautumiseen. Tunnusta/salasanaa tarvitaan yleensä kirjautuessa kurssille ensimmäistä kertaa. Toisen yliopiston oppimisympäristöön kirjaudutaan oman yliopiston peruspalvelutunnuksilla HAKA-tunnistautumisen kautta.

Vinkkejä verkkokurssilla opiskeluun

timon-studler-63413

Muistathan varata verkko-opintojen suorittamiseen riittävästi opiskeluaikaa – aivan kuten muihinkin opintoihin!

Kurssia varten tarvitset käyttöösi toimivan verkkoyhteyden. Kurssilla riittävät tietokoneen käytön perustaidot. Opiskelijoiden tulisi yliopistojen sähköisissä oppimisympäristöissä asioidessaan käyttää yliopiston sähköpostiosoitetta.

Lisäksi kannattaa huomioida:

  • Verkkokursseja on monenlaisia; perehdy siis aluksi huolella opettajalta saamiisi opiskeluohjeisiin. Verkko-oppimisympäristöä voidaan käyttää esim. oppimateriaalien jakamiseen, verkkokeskusteluihin, tenttimiseen tai tehtävien tekemiseen ja tiedostojen palautukseen.
  • Verkkokurssilla opiskelu on itsenäistä mutta edellyttää usein myös aktiivista osallistumista yhteisiin keskusteluihin ja ryhmätehtäviin. Opiskelijat ovat kurssialustan kautta vuorovaikutuksessa keskenään ja opettajan kanssa. Verkossa ollaan läsnä pääsääntöisesti kirjoittamalla, joten kirjalliseen ilmaisuun kannattaa kiinnittää huomiota. Joillakin verkkokursseista oppimisalusta sisältää vain ohjeet ja oppimateriaalin ja jokainen tekee tehtävät itsenäisesti.
  • Verkko-opinnot ovat aikataulutettuja: tehtävillä on palautuspäivämäärät ja verkkokeskustelut käydään annetun ajan puitteissa.
  • Muistathan, että ryhmätehtävissä oma osallistumisesi vaikuttaa koko ryhmän työskentelyyn ja oppimiseen!
  • Mikäli et jostain syytä pysty noudattamaan annettua aikataulua (tai joudut jättämään koko kurssin kesken), ilmoita siitä viipymättä kurssin opettajalle.
  • Parhaan hyödyn kurssista saat, kun antaudut vuorovaikutukseen muiden kanssa, kuuntelet, kommentoit ja annat rakentavaa vertaispalautetta. Perehdy aineistoihin ja tee tehtävät aina huolella, perustele näkemyksesi ja anna tilaa myös muiden erilaisille näkökulmille – ne haastavat ajattelemaan. Keskustelu edistää oppimista.
  • Opettaja ohjaa työskentelyä ja on laatinut tehtävät ja kurssin rakenteen. Hän voi myös antaa palautetta opiskelustasi varsinaisen kurssiarvioinnin lisäksi.
  • Jos vastaan tulee teknisiä ongelmia, niin kysy niistä heti kurssin keskustelupalstalla tai ota yhteyttä yliopiston verkkotukeen tai kurssin opettajaan, jotta saat nopeasti avun ja pääset etenemään.